Nasveti, dejstva, miti, v razmislek

V znanju je moč

Trening z obremenitvijo pospešuje metabolizem?

Kadar se telo spopada z bremenom ali intenzivnim delom, npr. intenzivnim zaporednim dvigovanjem uteži, mišice in drugi sistem v telesu potrebujejo več časa, da si opomorejo od dela. Posledično se po intenzivni vadbi za daljše obdobje metabolizem pospeši.

Ali naj po treningu jem ali ne, da bom shujšal?

Po treningu, ne glede na cilj, je obrok zelo pomemben. Torej, DA, obrok po treningu je nujen in zdrav.

Trening z utežmi zmanjšuje tveganje za osteoporozo?

Ste vedeli, da tudi trening z obremenitvijo – ne le hoja in aerobika, ampak tudi dvigovanje uteži – zmanjšuje tveganje za osteoporozo in ščiti vaše kosti s tem, da preprečuje zlome, povezane z osteoporozo? Študije so pokazale, da po določenem času trening z utežmi pomaga pri preprečevanju izgube kostne mase ter celo pripomore pri rasti novega kostnega tkiva.

Uteži bodo žensko spremenile v Martina Krpana?

Testosteron je moški hormon, ki pri moških vzpodbuja rast mišic, in čeprav ga žensko telo tudi proizvaja, ga vseeno vsebuje precej manj. Poleg tega anatomska grajenost (zaradi genetskih razlik) ne dopušča, da bi ženske mišice krepile na enak način oziroma z isto hitrostjo kot moški.
Kljub temu je to pozitivno, ker pomeni, da lahko dvigujete težka bremena, ne da bi se bale prevelikega povečanja mišic. Brez skrbi, ženske, ki jih gledate na tekmovanjih, in skladno oblikovani profesionalni športniki so morali vložiti veliko truda in trdega dela, da so prišli do te točke.

Funkcionalna vadba in trening za moč zmanjšujeta raven stresa?

Kortizon je glavni hormon, ki se pri ljudeh sprošča, kadar so pod stresom. Zdrava raven tega hormoona je bistvena za obnavljanje in vzdrževanja našega telesa, stalno povišana raven pa je v mnogih pogledih nevarna. Stalno povišan nivo slabi naš imunski sistem, nas vodi v slabe odločitve in utrujenost. Tovrstna vadba in nivo bosta te težave v hipu pregnala.

Z določeno dieto boste hitro in dolgoročno shujšali?

Diete zagotovo niso pravi način za dolgoročno izgubo teže. Diete navadno obljubljajo hitro izgubo teže. Res je, da z njimi sicer lahko shujšate, pa vendar se diete ne boste držali vse življenje, in pozneje se boste, ko boste spet začeli vse jesti, nazaj ali še dodatno zredili. Prav tako večina ljudi vsak dan določene diete odšteva dni do konca.


Raziskave kažejo, da je varno in učinkovito hujšanje sprememba prehranjevalnih navad in življenjskega sloga. Kombinacija zdrave prehrane, gibanja, dovolj spanja in obvladovanja stresa je pravi recept za dolgoročno izgubo teže.

Tukaj smo, da pomagamo in odgovorimo na vsa vaša vprašanja. Pišite nam, če potrebujete pomoč.