Nogomet Kontakt E-prijava
Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Uporablja se z namenom statistike obiska in izboljšanja delovanja.

Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo? Več o piškotkih.
Partnerji / podporniki

las_logo_300
Blog - Aktiven dan
Moje telo pozimi

Narava pozimi počiva. Drevesa odvržejo svoje liste, rože cvetove, jezera se spremijo v prave ledene drsalnice, živali se preselijo v toplejše kraje ali pa si naberejo zimske zaloge in mirujejo … Zakaj ne bi tega storila tudi jaz?

Preberi več
Pomlad-Poletje 2018
E-prijava
e-prijava-gumb

Moje telo pozimi

odrasli-sportna-sola-dnd 7Narava pozimi počiva. Drevesa odvržejo svoje liste, rože cvetove, jezera se spremijo v prave ledene drsalnice, živali se preselijo v toplejše kraje ali pa si naberejo zimske zaloge in mirujejo … Zakaj ne bi tega storila tudi jaz?

Znano je dejstvo, da pozimi človeško telo izloča visoko raven melatonina – spalnega hormona, zaradi katerega smo bolj utrujeni in potrebujemo več ur spanca. To pa je zame seveda dovolj dober izgovor, da moje telo pozimi ne potrebuje posebnih dejavnosti, rabi pa udoben kavč, televizijo, facebook, morda kakšen cigaret in seveda zimske zaloge – sladkarije!

Vedno več je govora o pomenu gibanja in zdrave prehrane za boljše življenje, zato včasih pomislim na besede profesorja športne vzgoje: »Zate bi bilo dovolj že 20 minut gibanja na dan!«. To najbrž drži …, ampak ob pogledu skozi okno ´me vse mine'! Zunaj je prava Sibirija, sonce pa se je z jesenjo poslovilo. Lahko bi sicer obiskala fitnes ali pa TELO-vadbo, aerobiko, itd. vendar me od tega odvrne položnica ob koncu meseca. Hmm …, torej potrebovala bi res dobre argumente za gibanje in telovadbo pozimi.

No, pravijo, da imam pozimi oslabljen imunski sistem, zaradi vitaminsko manj bogate hrane, pomanjkanja sončne svetlobe in nezadostne telesne aktivnosti. Rešitev je seveda dobro znana hoja, ki je nekakšen trojček možganov, mišic in okostja. Hoja je odlična aerobna vadba, ki zniža krvni tlak, pospeši bitje srca, krepi vzdržljivost in neverjetno, celo zmanjšuje negativne vplive stresa! Tega pa (roko na srce) sem vsak dan deležna več kot bi bilo potrebno! Seveda grem lahko pozimi tudi smučat, drsat, na izlet v hribe ali celo teči. Če dobro pomislim: »Česa pa se pozimi tako bojim? Snega, srečanja s pingvinom?«. Še vedno mi ostane zelo dober izgovor, da pozimi lahko ležim – to je mraz. Le-ta privede do podhladitve telesa in precej vpliva na delovanje pljuč. Oh ja … tudi temu se lahko izognem. S počasnim tempom hoje ali teka, s postopnim prilagajanjem na hladni zrak, z oblačenjem po sistemu »čebule« in z dobro zaščito rok, nog in glave.

Vsaj hrana mi še ostane. Vroča čokolada, kuhano vino, potica in piškoti poživijo še najbolj temačen zimski dan. Moje telo pozimi potrebuje dodatne količine polnovrednih maščob, to je splošno znano že iz kitajske tradicije. Obstaja namreč hrana, ki daje grelni ali hladni učinek. Verjetno je res, da grelni občutek dajejo telesu tudi suho sadje, avokado in začimbe kot so peteršilj, zelena, timijan, česen, ingver in cimet v čaju, juhi … Joj, morda res ni potrebe po piškotih?

Zdaj pa bolje, da grem na sprehod in neham gledati televizijo in brati časopise, saj me vsi prepričujejo, kaj vse, naj počnem za svoje telo pozimi.

 

Tina Ž., Dlan na Dlan

 
Napovednik in novosti

ROJSTNODNEVNE ZABAVE ZA OTROKE - izbirate lahko med 16 različnimi zabavami.


Dlan na Dlan Sklad ŠPORTNA DRUŽINA - Športni popust za več vadečih iz iste družine (mladi, starši, stari starši).

Dlan na Dlan Obveščevalec
obvescevalec
Anketa
Glavni vzrok prekomerne teže (debelosti) pri ljudeh je?
 
Zdrav duh v zdravem telesu
vadba-odrasli