Nogomet Kontakt E-prijava
Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Uporablja se z namenom statistike obiska in izboljšanja delovanja.

Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo? Več o piškotkih.
Partnerji / podporniki


las_logo_300


Blog - Aktiven dan
Moje telo pozimi

Narava pozimi počiva. Drevesa odvržejo svoje liste, rože cvetove, jezera se spremijo v prave ledene drsalnice, živali se preselijo v toplejše kraje ali pa si naberejo zimske zaloge in mirujejo … Zakaj ne bi tega storila tudi jaz?

Preberi več
E-prijava
e-prijava-gumb

Ples je del tvoje kulture!

Ples izboljšuje spomin, vpliva na pozitivno vedenje otrok, povzroča srečo - ali res?

Ples je del kulturne izobrazbe vsakega posameznika in je ena najstarejših človeških izraznih oblik, ki ima korenine v prazgodovinskem obdobju. Je kultura posameznega naroda, umetnost in šport. Poznamo kar nekaj izjemnih plesnih oblik, ki družijo ljudi povsod po svetu: tango, balet, valček, break dance, trebušni ples, flamenko, step …

plesna-sola-dlan-na-dlan-balet2Zagotovo je ples odlično sredstvo za izražanje čustev, pa naj bo to jeza, veselja, sreča, žalost, bolečina ali ljubezen. Ljudje po svetu plešejo, kadar praznujejo, žalujejo ali pa izvajajo različne obrede.  Prav pri ljudeh je ob plesu značilno izločanje hormonov sreče – endorfinov, ki povzročijo bolj sproščeno, veselo počutje in lepši pogled na življenje, kar malce evforičen.

Nismo edini, ki izražamo svoj stil in občutja s plesom. Živali kažejo prav posebne paritvene plese, celo pri rastlinah se nam včasih zdi, da se zibljejo kot po ritmu.

Ples je govorica telesa, ki se izraža skozi ritem glasbe. Človeško gibanje ob tem postane kontinuirano, elegantno in usklajeno s partnerjem, za kar so odgovorni procesi v možganih in živčevju. Pri plesu deluje več možganskih funkcij, saj si je potrebno zapomniti številne plesne korake, njihov vrstni red ter korake prilagoditi ritmu. Zato je ples idealna možganska vadba. Za ohranjanje spomina pa je nujen redni možganski trening. Če se vam dogaja, da pozabljate »listek za v trgovino«, avtomobilske ključe, prižgan štedilnik … bo plesna šola rešitev za vas.

Zdravilni učinki plesa bodo pomagali pri težavah z zbranostjo in spominom.  To je potrdila tudi Britanska raziskava, ki je trajala kar 21 let. Vsi, ki so aktivno plesali vsaj 2-krat na teden, so redkeje zbolevali za boleznimi povezanimi z izgubljanjem spomina (demenca …). Možganske celice, ki nam prehitro odmirajo, so namreč nadomestili z novimi, pridobljenimi s pomočjo primerne aktivnosti-s plesom.

Da pa bo v hiši mir in bodo otroci hitreje prehajali po vedenjskih fazah jih spodbujajte k plesu in ustvarjalnem gibu. Raziskave v Angliji (Essentially Dance) so pokazale, da ples vpliva na vedenje otrok. Poleg rekreacije, ima ples dober vpliv na razvoj samozavesti, komunikacijskih in sodelovalnih sposobnosti. Mladostniki pa v različnih plesih poiščejo svoj stil in s z njim lažje poistovetijo.

Vzemimo torej ples za zabavo in lepo postavo ter tudi kot zanimiv način sprostitve in obvladovanje stresa.

»… ne čakaj pomladi, ne čakaj na maj … zapleši že sedaj! …«

 
Napovednik in novosti

POLETNA ŠOLA / počitniško varstvo 2020, aktivne poletne počitnice (29.6.-28.8.) - prijava je ODPRTA.

Nogometna šola NK Dlan Logatec - treningi se ob upoštevanju NIJZ vračajo na spored od 23.5. dalje.

Rojstnodnevne zabave za otroke, animacije za rojstni dan in ostale priložnosti

Dlan na Dlan sklad ŠPORTNA DRUŽINA - Športni popust za več vadečih iz iste družine (mladi, starši, stari starši).

Darilni boni za darilo
Anketa
Glavni vzrok prekomerne teže (debelosti) pri ljudeh je?