Nogomet Kontakt E-prijava
Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Uporablja se z namenom statistike obiska in izboljšanja delovanja.

Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo? Več o piškotkih.
Partnerji / podporniki


las_logo_300


Blog - Aktiven dan
Vadba starejših DA ali NE?

Staranje je biološki proces, ki ga ni moč ustaviti, lahko pa ga upočasnimo. S starostjo se začne kostna gostota intenzivnejše zmanjševati, zaradi zmanjšanja kostne mase s starostjo se starejši pri 30% vseh padcev resno poškodujejo, to pomeni zlom kolka ali poškodba glave (Tomšič, 2011).

Preberi več
E-prijava
e-prijava-gumb

Vadba starejših DA ali NE?

Staranje je biološki proces, ki ga ni moč ustaviti, lahko pa ga upočasnimo. S starostjo se začne kostna gostota intenzivnejše zmanjševati, zaradi zmanjšanja kostne mase s starostjo se starejši pri 30% vseh padcev resno poškodujejo, to pomeni zlom kolka ali poškodba glave (Tomšič, 2011).

Po 30. letu mišična moč prične upadati v večini mišičnih skupin. Do 70. leta se skupna mišična moč zmanjša za približno 30%. Zmanjševanje mišične moči je posledica zmanjševanja mišične mase, kar imenujemo tudi sarkopenija. Mišična masa starejših se manjša zaradi staranja, telesne neaktivnosti ali kombinacije obojega. S starostjo se zmanjšuje tudi število mišičnih vlaken. 80 – letnik ima tako 40% manj mišičnih vlaken od novorojenčka (Katch, Mcardle, Katch, 2011).

senior-splet Vezivno tkivno (ligamenti, tetive, hrustanec) postaja vse bolj togo, kar zmanjšuje gibljivost sklepov (Katch, Mcardle, Katch, 2011).

 Zmanjša se število in prevodnost nevronov  (Katch, Mcardle, Katch, 2011).

S starostjo se pljučna kapaciteta manjša. Strojnik (2005) navaja 1% zmanjšanje aerobne kapacitete letno.  

Zmanjša se sposobnost ravnotežja in gibljivosti.  

Za starostnike je značilna prisotnost kroničnih degenerativnih bolezni, ki prizadenejo več organskih sistemov. Kar 55% starostnikov ima pomembne simptomatske degenerativne spremembe sklepov, 45% visok krvni tlak, 40% okvaro sluha, 35% bolezni srca in 25% motnje vida. Dobra tretjina starostnikov ima vsaj tri od navedenih bolezni, s starostjo pa delež oseb z omenjenimi boleznimi narašča, pridružijo pa se še za starost specifične težave (inkontinenca urina in blata, preležanine, slaba prehranjenost ...) (Petek, Šter in Kersnik 2004).

 Kako upočasniti staranje? Odgovor je preprost: »Z zdravim načinom življenja«. Kaj je zdrav način življenja? Redna in primerna športna aktivnost, pravilna uravnotežena prehrana, vsakodnevno izobraževanje in miselno delo, udejstvovanje v različnih interesnih dejavnostih skupaj s prijatelji, navezovanje pristnih čustvenih in ljubezenskih odnosov ter izogibanje škodljivim navadam (kajenje, alkohol).

Z redno in strokovno športno vadbo starostniki ohranjajo funkcionalne in gibalne sposobnosti, kar jim omogoča samostojnost pri opravljanju vsakodnevnih nalog. Izboljša se splošno počutje, poveča samozavest. Ohranjanje moči in ravnotežja zmanjša možnost številnih padcev. Z redno vadbo lajšamo oziroma zmanjšamo možnost številnih bolezni današnjega časa kot so: koronarne srčne bolezni, visok krvni tlak, sladkorna bolezen, artritis, osteoporoza, rak, bolečine v hrbtenici, demenca idr. (Chopra, D., Simon, D., 2003).

Z zdravim načinom življenja, katerega velik del predstavlja telesna oziroma športna aktivnost, upočasnimo proces staranja, zato je pomembno, da smo športno aktivni tudi v tretjem življenjskem obdobju (Berčič, H., Sila, B., Tušak, M: in Semolič, A., 2001).

PRIPOROČILA STAROSTNIKOM

Najbolje je, da starostniki izvajajo kombinacijo zmerne in intenzivne telesne dejavnosti. Enostavne in zmerne telesne dejavnosti, kot so umivanje, skrb zase, pospravljanje, odnašanje smeti, starejši izvajajo že v vsakdanjem življenju. Poleg aerobne športne dejavnosti bi morali starejši vsaj dvakrat tedensko izvajati tudi krepilne vaje za mišično moč velikih mišičnih skupin, vaje ravnotežja in gibljivosti ter tako vzdrževati oziroma povečati mišično moč, izboljšati sposobnost ravnotežja (zmanjšati možnost padcev), gibljivosti in vzdržljivosti. Za starejše osebe z že prisotnimi bolezenskimi stanji in nizkimi gibalnimi sposobnostmi je potrebno (s strokovnjakom) ugotoviti omejitve starostnika in potem v skladu z omejitvami individualno (strokovno) načrtovati vadbo.

Pripravil: Anže Zagorc, uni. dipl. prof. šp. vzgoje

senior-splet-2

 

ALI STE VEDELI:

Dejstva na katere opozarja svetovna zdravstvena organizacija (WHO):

  • če bi vzdrževali normalno telesno težo in bi bili vse življenje zmerno aktivni bi bilo mogoče preprečiti eno tretjino primerov raka,
  • za kar 80% prezgodaj nastalih bolezni srca in ožilja je kriva kombinacija neprimerne pr aktivnosti in kajenja,
  • za 50% večja je verjetnost, da za srčno-žilnimi boleznimi zbolijo tisti, ki niti malo niso telesno aktivni,
  • vzrok za 1.9 milijona smrti na leto je pomanjkanje športne dejavnosti.
 
Napovednik in novosti

POLETNA ŠOLA / počitniško varstvo 2020, aktivne poletne počitnice (29.6.-28.8.) - prijava je ODPRTA.

Nogometna šola NK Dlan Logatec - treningi se ob upoštevanju NIJZ vračajo na spored od 23.5. dalje.

Rojstnodnevne zabave za otroke, animacije za rojstni dan in ostale priložnosti

Dlan na Dlan sklad ŠPORTNA DRUŽINA - Športni popust za več vadečih iz iste družine (mladi, starši, stari starši).

Darilni boni za darilo
Anketa
Glavni vzrok prekomerne teže (debelosti) pri ljudeh je?